Saturday, August 3, 2013

Leib juuretisest

Juuretise tegin ise. Suvalisest paarist käärust leivast ja õunamahlast. Katsin leiva õunamahlaga ja jätsin kööki nurka rätiku alla hapnema umbes viieks päevaks. Äädikakärbsed tekkisin umbes kolmandal päeval.

Siis võtsin umbes 2 dl juuretist, mille segasin umbes 4 dl leige vee sisse. (Hiljem sain teada et juuretist on kõigest 3 spl vaja, nüüd proovin kohe nii kah).
Siis segasin sinna sisse umbes pool kilo rukkijahu ja linaseemneid ning päevalilleseemneid ja kõrvitsaseemneid. Jätsin kerkima umbe 24 tunniks.

Järgmine päev kakkusin taigna anumast välja ja segasin hulka veel umbes pool kilo rukkijahu, et saaks korraliku taignamassi, millest kena päts voolida. Sain hakkama ja panin ahju, hea leib tuli. Kuigi ahjus oli ta liiga kaua ja pealt läks leib suht koorikuks, mida hiljem lõigates oma kätt väheke vigastasin, aga see on esimese juuretise ja ehtsa leiva tegemise kohta ikka väike aps. See leib kõlbas süüa! Kuigi öeldakse, et esimesed kolm juruetiseleiba lähevad täielikult aia taha.


No comments:

Post a Comment